Scope 12 inspectie voor zonnepanelen

SCIOS Scope 12 is een uitgebreide methode die specifiek is ontworpen voor het grondig beoordelen van jouw complete zonnestroominstallatie. Deze methode legt de focus op het in kaart brengen van zowel de elektrische veiligheid als de brandveiligheid van de installatie. Het doel is om ervoor te zorgen dat jouw zonnestroominstallatie veilig en betrouwbaar functioneert.

Wat is een Scope 12 inspectie?

Zonnepanelen zijn een effectieve manier om zowel de maatschappelijke doelstellingen van jouw bedrijf als de klimaatdoelstellingen van ons land te ondersteunen. Het is dan ook geen verrassing dat ze zo populair zijn. Helaas zien we als verzekeraar dat sommige installateurs misbruik maken van de populariteit van zonnepanelen. Hierdoor komen zonnestroominstallaties (ook wel PV-installaties genoemd) vaak niet correct geleverd of aangesloten worden, wat brandgevaar veroorzaakt.

Zelfs wanneer jouw installatie door een erkende installateur correct is geïnstalleerd en aangesloten, bestaat er nog steeds een verhoogd risico op brand. Gelukkig kun je deze risico’s beperken door jouw zonnestroominstallatie te laten keuren met een Scope 12 keuring.

Een Scope 12 keuring is essentieel om de veiligheid van jouw zonnestroominstallatie te waarborgen. Tijdens deze keuring worden potentiële risico’s geïdentificeerd en kunnen passende maatregelen genomen worden om brandgevaar te minimaliseren. Door te kiezen voor een Scope 12 keuring, neem je verantwoordelijkheid voor de veiligheid van jouw zonnestroominstallatie en bescherm je jouw bedrijf tegen onnodige risico’s.

Kies verstandig en verminder de risico’s die gepaard gaan met zonnestroominstallaties. Laat jouw installatie keuren met een Scope 12 keuring en geniet met een gerust hart van de voordelen van zonnepanelen.

Hoe werkt een Scope 12 inspectie?

Wanneer je een Scope 12 elektrakeuring aanschaft, wordt de inspectie uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Het proces voor de eerste inspectie, ook wel bekend als de eerste bijzondere inspectie (EBI), verschilt van de daaropvolgende vervolginspecties, ook wel periodieke inspecties (PI) genoemd.

Eerste bijzondere inspectie (EBI)
Tijdens de EBI keurt de inspecteur de volledige zonnestroominstallatie, inclusief de zonnepanelen, connectoren, omvormers en de meterkast waarop het systeem is aangesloten. Hierbij wordt specifiek gelet op brandrisico’s, elektrische veiligheid en de correcte aanleg van de zonnepanelen. Tevens wordt gecontroleerd of het dak voldoende draagkracht heeft.

Periodieke inspectie (PI)
Om de vijf jaar vindt er een herinspectie plaats. Tijdens de PI houdt de inspecteur opnieuw rekening met brandrisico’s en elektrische veiligheid. Je ontvangt tevens waardevolle tips om de brandveiligheid van jouw zonnestroominstallatie te vergroten, en de inspecteur benoemt eventuele aandachtspunten. Na het bezoek ontvang je een rapport met daarin de geconstateerde afwijkingen en de benodigde oplossingen.

Met een Scope 12 elektrakeuring zorg je ervoor dat jouw zonnestroominstallatie regelmatig wordt geïnspecteerd door professionals. Op die manier kun je potentiële brandgevaren en elektrische risico’s tijdig identificeren en aanpakken, waardoor de veiligheid van jouw installatie gewaarborgd blijft. Neem verantwoordelijkheid en laat jouw zonnestroominstallatie inspecteren.

Vraag vrijblijvend een offerte aan